De 3e KEK (Ken Elkaars Kerk) bijeenkomst zal zijn op dinsdag 22 oktober om 19.30 uur in de kerkzaal.
De bijeenkomst zal gestreamd worden, maar niet opgenomen. Meebeleven op deze avond is dus mogelijk, terugkijken niet!
Deze bijeenkomst is een vervolg op de eerdere bijeenkomsten. In de eerste schetste Nick Everts de geschiedenis van de doopsgezinden deels in samenhang met die van de remonstranten. In de tweede bijeenkomst ging Foeke Knoppers in op de geschiedenis van de remonstranten.
Op deze derde bijeenkomst zal Tom-Eric Krijger het hebben over de nabije geschiedenis van remonstranten en doopsgezinden.
De titel van zijn verhaal: Eenheid in het nodige, eigenheid in het niet-nodige?: Doopsgezinden, remonstranten en andere vrijzinnige protestanten in Nederland (19de-20ste eeuw).
Zet bovengenoemde datum alvast in de agenda!
Hieronder stelt Tom-Eric zich voor:
Tom-Eric Krijger (1987) studeerde geschiedenis en religiewetenschappen te Utrecht en Brussel. In 2017 is hij aan de Rijksuniversiteit Groningen gepromoveerd op een proefschrift over de godsdienstige, maatschappelijke en culturele geschiedenis van het Nederlandse vrijzinnig-protestantisme tussen 1870 en 1940 vanuit internationaal perspectief. De handelseditie van zijn proefschrift is verschenen onder de titel The Eclipse of Liberal Protestantism in the Netherlands. Religious, Social, and International Perspectives on the Dutch Modernist Movement (1870-1940) (Leiden/Boston: Brill, 2019). Na eerder tijdelijk aan de universiteiten van Groningen en Leiden te hebben gedoceerd, is Krijger sinds 2020 werkzaam als universitair docent cultuurgeschiedenis van het christendom aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij lid van verschillende (kerk)historische genoot- en gezelschappen en van de redacties van enkele kerkhistorische tijdschriften. Krijger publiceert over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van de Nederlandse religiegeschiedenis. Recent was hij mederedacteur en coauteur van het boek Pandemieën en protestanten. De omgang met infectieziekten in protestants Nederland sinds 1800 (Utrecht: KokBoekencentrum, 2022). Momenteel verricht hij historisch onderzoek naar, onder andere, Nederlandse ambassadekapellen en zitplaatsen in (Nederlandse) kerkgebouwen.