Maandag 16 september om 19.30 uur.
Een gespreksavond in de doopsgezinde kerk over de huidige oorlogssituaties in Europa en het Midden Oosten (en nog breder).
Wat doen wij als Poetin besluit verder dan Oekraïne te gaan? Staan we net als ons Nederland achter wapenleveranties aan Oekraïne? Kun je het hardop zeggen als je er tegen bent?
Frits ter Kuile, Catholic Worker en Vredesactivist heeft veel te vertellen en samen met ons te bespreken.
Hij woont in het Jeannette Noelhuis in Amsterdam, waar ook mensen zonder plek een woonplek krijgen.
Hoe staan Doopsgezinden (als historische vredeskerk) in bovenstaande situaties? En kijken Remonstranten daar anders tegenaan? Een hartelijke uitnodiging aan Doopsgezinden, Remonstranten en vrienden (maar ook andere belangstellenden) om mee te komen praten.
Frits stuurde een heel aantal mogelijke onderwerpen. Hieronder een stukje daaruit:
We zouden het kunnen hebben over het aspect van navolging van Jezus in zijn opgaan naar Jeruzalem. Jezus week vaak uit, maar uiteindelijk koos hij ervoor om niet in de periferie van de Joodse samenleving of in andere gebieden van het Romeinse rijk of daarbuiten zijn missie voort te zetten, maar naar het hart van zijn samenleving te gaan, met een directe actie ’to speak truth to power’ en om aangehouden, opgesloten, verhoord, gemarteld, veroordeeld en geëxecuteerd te worden. Zo toont hij ons een weg, De Weg, om met de machtigen, met de machten en krachten, om te gaan. Wat belemmert ons en wat inspireert ons om Jezus in dit aspect van zijn leven na te volgen?
Een huisgenote van mij komt uit St Petersburg. Zij pleit in de Russische sociale media tegen de oorlog en voor vrijheid en probeert veelal voor de dienstplicht maar soms ook om andere redenen gevluchte Russen bij elkaar te brengen om elkaar tot steun te zijn en om solidair te zijn met vredesactivisten die in Rusland gevangen zitten. Zo organiseren we een demonstratie bij de Russische ambassade op de dag van het hoger beroep van Sascha Skochilenko tegen het vonnis van 7 jaar strafkamp wegens het verwisselen van vijf prijskaartjes in een supermarkt voor kaartjes die de oorlog in Oekraïne bevroegen. Nu Sascha uit Rusland werd gezet in een gevangenenruil, hebben we haar uitgenodigd om op die dag van haar hoger beroep mee te doen en te spreken voor de ontelbaar vele vredesactivisten die nog gevangen zitten, zie hier een link. D de flyer en de site moeten nog worden bijgewerkt: https://noelhuis.nl/hope-of-russia/
Adel, een ex-huisgenoot, wist voor Hamas uit Gaza te vluchten. Hij vindt dat Joodse en Palestijnse mensen samen iets moois van hun leven moeten maken: “de sjekel delen we al, we kunnen nog veel meer delen!”. Adel probeert zijn gezin daar tot steun te zijn en om ze er uit te halen.