Theater in de Doopsgezinde kerk in Zwolle

Beleef de Schubertiade – Een Unieke Theaterervaring in November
In de tijd van Metternich, begin 19e eeuw, waren Schubertiades besloten en vaak geheime huisbijeenkomsten. Naast muziek, literatuur en andere kunstvormen, hadden deze avonden vaak een maatschappelijk-politieke lading. In de post-Napoleontische periode probeerden de Habsburgers hun greep op het sociale en politieke leven te versterken. Cultuur werd gezien als subversief en een bedreiging voor de politieke stabiliteit—een thema dat ook vandaag de dag nog relevant is.
Klemens von Metternich, een geboren diplomaat, was aanvankelijk een vertrouweling van Napoleon en zou zelfs een relatie hebben gehad met Caroline Bonaparte. Na de nederlaag van Napoleon in 1815 speelde hij een sleutelrol in het Congres van Wenen, waar de nieuwe stabiliteit van Europa werd vastgelegd. Tegelijkertijd probeerde hij, in opdracht van de Habsburgers, het Ancien Régime te herstellen. De Schubertiades waren toen een begrijpelijke reactie op de repressie en restauratiepolitiek van Metternich.
Onze Schubertiade: Voor onze aankomende voorstellingen in november nemen we zo’n huisbijeenkomst als uitgangspunt. Een groep kunstliefhebbers, waaronder persoonlijke vrienden van Franz Schubert, komt samen om te discussiëren, muziek te beluisteren en uit te voeren.
Schubert zelf verschijnt niet, en gedurende de avond lopen de spanningen op naar een dramatisch hoogtepunt.
Onze voorstelling heeft een interactief karakter: u als bezoeker maakt deel uit van deze intieme huisbijeenkomst.
Praktische Informatie
Vrijdag 1 november – 19:30 uur
Zaterdag 2 november – 19:30 uur
Zondag 3 november – 15:00 uur
Zondag 3 november – 19:30 uur
Locatie: Doopsgezinde Kerk | Wolweverstraat 9, Zwolle
Toegangsprijzen: Regulier: €15,- | Studenten: €7,50
Kaarten zijn  te bestellen via onze website: www.tiz.nu