Vredesweek 2023

Vredesweek 2023

In de Vredesweek vinden in de Doopsgezinde Kerk twee activiteiten plaats.
Voor het hele programma zie de website van het Vredesplatform Zwolle:
https://vredesplatformzwolle.com/1-vredesweek/

Maandagavond 18-09, 19.30 uur, is er een gespreksavond over het effect van wapengebruik op het milieu. Wendela de Vries van de organisatie “Stop wapenhandel” zal een inleiding verzorgen, waarna gesprek volgt over het thema. Een vraag hierbij: Hoe gaan we om met wapengebruik in het licht van de wereldwijde klimaatopwarming?

Donderdagavond 21-09, 20.00 uur, is er een Humanistisch Café met een Dialoog over Democratie. Vredesorganisatie PAX wil landelijk de opinies verzamelen over de stand van de Nederlandse democratie.

PAX schrijft daarover:
Vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog en hoe dit eruit ziet en tot stand komt, gaat iedereen aan. Daarom organiseert PAX al meer dan 50 jaar met duizenden mensen de vredesweek. Ook dit jaar zullen van 16 t/m 24 september 2023 honderden lokale activiteiten samenkomen met een gemeenschappelijk doel: vrede.

Blijvende vrede begint bij een inclusieve samenleving waarin ieder mens een stem heeft, ongeacht achtergrond of gender. Met een eerlijke en rechtvaardige verdeling van macht. Met zeggenschap voor lokale gemeenschappen. Met sterke democratische waarden en instituten.  

In Nederland geloven we graag dat wij die zaken op orde hebben. Maar onze democratie staat onder druk. Steeds meer mensen wantrouwen de rechtstaat, de politiek, de media. Zie ook https://paxvoorvrede.nl/vredesweek/

Hartelijk welkom bij beide bijeenkomsten!